Полуниці цілий рік: як працюють ягідні міні-ферми

10.07.2017

Полуниці цілий рік: як працюють ягідні міні-ферми

Чому на ринку досі немає української полуниці в холодну пору року? Скільки коштує міні ферма, та чому інновації, які дозволять повністю відмовитись від імпортної ягоди, не мають попиту серед українських фермерів? Про ці та інші проблеми пише HROMADSKE.

Це Володимир Петренко — в минулому інженер, який вирішив зайнятись сільським господарством. Вирощувати полуницю у спеціальних каркасних конструкціях. Його син Олексій працює над автоматикою, що додається до цих конструкцій. Іншими словами, створює електронні системи, які самі поливають рослини і дають їм необхідну кількість добрив.

Вони разом — сімейний стартап UABERRY.

 

UABERRY
Дата заснування: лютий 2016 рік
Форма власності: проект здійснює свою діяльність на базі ПП «Зоря»
Кількість партнерів: 2
Клієнт: фермери, великі фермерські господарства
Достаток клієнта: середній, середній +

Його основна мета — вивести вирощування ягід на абсолютно новий технологічний рівень, де участь людини практично зведено до нуля. А врожайність з одного квадратного метра в кілька разів вище, ніж на звичайній грядці.

Переваги міні-ферми:
— можна розмістити на даху або в гаражі
— повна автоматизація
— віддалене керування за допомогою комп’ютера або смартфона
— економія простору

Сімейний бізнес з розробки технологій інтенсивного вирощування полуниці з’явився 4 роки тому. А сама ідея використання каркасних конструкцій була запозичена у європейців. Сьогодні полуниця, або, як її називають аграрії, суниця садова, залишається найбільш популярною ягодою в Україні. Рівень її споживання сягає 70 000 тонн на рік.

 

 

Області-лідери промислового виробництва полуниці:
Вінницька область — 18 000 т
Одеська — 5 000 т
Волинська — 3 700 т
Херсонська — 3 600 т
Львівська — 3 500 т

Україна виробляє близько 70 тисяч тонн полуниці. Це лише вдвічі більше, ніж Ізраїль (30 000 т). При тому, що його площа в 30 разів менша. І близько 6% від загального обсягу вирощування суниці садової в Європі. Споживання ягід у всьому світі зростає щороку. Сьогодні полуничний ринок — один з найбільш високодохідних серед свіжих фруктів. Обсяг ринку в ЄС становить 2 мільярди євро. Тож українські аграрії сміливо можуть тримати курс в цьому напрямку.

При цьому, зимовий ринок полуниці на 100% заповнений імпортним товаром. У той час як населення залюбки віддало б перевагу продукції вітчизняного виробника.

«Є, наприклад, одна теплиця в Чернівецькій області, там цілий рік вирощують полуницю. Ми продавали її в наших магазинах. Вона мала високий попит у порівнянні з імпортною, тому що вона свіжіша, має запах, вона не охолоджена, адже температура пригнічує запах фрукта і ягоди», — розповідають у мережі LeSilpo.

 

 

Україна виробляє близько 70 тисяч тонн полуниці, але зимовий ринок полуниці на 100% заповнений імпортним товаром. І головне — смак! Річ у тому, що вирощування сортів, які містять меншу кількість цукру, — вимушений крок країн-експортерів. Тому що солодка ягода швидко псується і просто непридатна для транспортування.

Що ж заважає українським аграріям зосередитись на нових технологіях та вивести виробництво плодово-ягідних культур не лише на вітчизняний, а й на світовий ринок? Впровадження таких сільськогосподарських ноу-хау вимагає величезних фінансових вливань. Наприклад, якщо говорити про капіталовкладення в створення міні ферми, то тільки на розробку контролера для цих конструкцій було потрібно близько 5 тисяч доларів. На створення цілого комплексу — близько 20-30 тисяч.

Вартість теплиці українського виробника площею 500 квадратних метрів варіюється від 4,5 до 7,5 тисяч доларів. Окрім теплиці, агрономам потрібно придбати ферми для промислового вирощування ягід, систему клімат-контролю, а також крапельниці та шланги. І однієї теплиці буде замало. А це означає, що стартовий капітал фермера повинен становити від 2 до 5 мільйонів гривень. Для того, щоб ці інвестиції окупились, аграрію знадобиться від 3 до 5 років.

 

 

Автоматика проекту UABERRY для великих тепличних господарств нині уже стоїть в Київській та Вінницькій областях. Але далеко не кожен фермер може дозволити собі повну комплектацію обладнання, необхідного для інтенсивного вирощування ягід.

І хоча зараз проект не отримав прибутку, пропонуючи свій продукт фактично за собівартістю, Володимир та Олексій розуміють, що вони інвестують в майбутнє. Тому хочеться вірити, що і в Україні, де є і чорнозем, і сприятливі кліматичні умови, і сучасні агротехнології, невдовзі полуниця буде вирощуватись цілий рік.

За матеріалами HROMADSKE

, , , , переглядів: 123

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *