Рівнянам: 5 кроків до відкриття козиної молочної ферми

24.05.2017

Рівнянам: 5 кроків до відкриття козиної молочної ферми

Скільки коштує відкриття власної козиної ферми? На кінцеву вартість проекту впливає надто багато чинників, але ми спробували передбачити основні пункти витрат і заходів для старту.

Читайте 5 порад для майбутнього власника козиної ферми від поратлу “Фермер

 1.Підібрати здорових тварин

Найбільш цінною молочною породою в Україні вважається зааненська. Її переваги – відсутність ріг, відсутність специфічного запаху, висока плодовитість й молочність. Зааненську козу ще називають міні-корова, адже вона здатна давати 600-800 л молока на рік (при інтенсивних технологіях – 1200 – 1500 кг).

При покупці зааненської кози з-за кордону її середня вартість буде 500 євро. Проте в Україні теж є багато хороших пропозицій від агрокомпаній і ферм. Вартість породистої зааненської кози сягає 3000 гривень, козенят – близько 800 гривень, породистих племінних козликів – від 1500 грн. на у звичайних приватних осіб може бути дешевшою, та краще купувати у племінних господарств: є гарантія придбання здорової та чистопородної тварини.

 2. Облаштувати приміщення для кіз.

Приміщення для утримання кіз може бути з будь-якого матеріалу – з дерева, цегли, із піщанику, саману тощо. А от підлога – бажано дерев’яною (дерев’яні лежаки), ні в якому разі не бетонною! Кози люблять лежати, і холодна підлога може стати причиною маститу. Підлога робиться з невеликим ухилом для стоку рідини.

Еміль ван Хаарен, незалежний консультант, засновник і власник голландської компанії «Капріскоп», який успішно реалізував понад 40 проектів зі спорудження козиних і овечих ферм на 1000-5000 голів, радить:

«Найпростіше створити належні умови для утримання тварин у металокаркасних сараях із ізольованим дахом. Влітку вони не так нагріваються, а взимку менше холонуть. Для спекотних умов треба правильно спроектувати систему вентиляції й подачі води та передбачити вчасне оновлення соломи для підстилки. Найкомфортніше дійні кози почуваються при температурі від +10 до +25 ° С».

 3.Придбати обладнання

Нині на ринку представлене різне обладнання — від найпростішого до високотехнологічного. Найдешевший доїльний апарат вітчизняного виробника «Імпульс ПБК-4» буде коштувати близько 4000 грн (обслуговує від 1 до 3-х кіз на годину; ємкість для молока – 15 чи 22 л).

Найпопулярніший український апарат – «Білка-1» обійдеться в 6500 грн (передбачений для доїння від 1 до 20 кіз на годину; вміст бака – 20 л). Аналогічний для одночасного доїння двох кіз – «Білка-2» – 8000 грн.

Найдорожчий доїльний апарат на ринку – «Моя Мілка-13» – коштує близько 23000 грн. Одночасно обслуговує 4 кіз. Продуктивність – 120 кіз за годину; доїльна ємність– 25 л.

Знадобиться Вам і охолоджувач молока. Залежно від об’єму його ціна коливатиметься від 30 до 500 тис. грн. Доїльні склянки, відра, соскову гуму та інші пристрої можна придбати додатково. На ринку також представлені цілі доїльні зали, укомплектовані всім необхідним. А ряд компаній пропонують збудувати такі зали на замовлення.

 4.Підготувати корми

Основні заготовки – сіно і солома. Сіна знадобиться 1 тонна на голову на рік, соломи – як для підстилки, так і для годівлі – 1 тонна на рік.

Влітку – пасовище і зелена трава. Взимку, крім грубих кормів, високоудійним козам дають суміш розмелених концентрованих кормів. Можна також давати картопляне лушпиння і кухонні відходи, здобрені борошном або комбікормом. Полюбляють кози гарбузи (подрібнені), буряки, моркву, ріпу, капусту тощо, сиру і варену картоплю. Обов’язковими є мінеральні корми. Кухонну сіль використовують протягом року. Як молодняку, так і дорослим козам у суміші з кормами згодовують також товчену крейду.

Коли йдеться про годівлю, слід пам’ятати ще один важливий момент. Кози можуть їсти різні види кормів, зокрема силос та сінаж. Утім, якщо з їхнього молока виготовлятимуть сир, кислі корми не годяться! Якщо молоко перероблятимуть на сухе чи продаватимуть як питне, можна комбінувати всі наявні корми.

5.Реалізувати продукцію

Молочні продукти після отримання відповідних дозволів можна реалізовувати у супермаркетах, школах, дитячих кухнях тощо. При великих щоденних об’ємах виробництва (від 100 літрів) реалізувати все молоко буде складно.

Проблему збуту частково вирішує створення при фермі цеху переробки. Можна організувати пастеризацію і стерилізацію молока, виробництво йогурту, вершків, сиру. Це фактично гарантує реалізацію всієї продукції, до того ж, за більш вигідною ціною.

Важливий момент – правильний маркетинг. Якщо виробники здатні зацікавити покупця нестандартними пропозиціями – проблему успішного продажу буде вирішено.

Статті до теми:

Як на Львівщині організували бізнес з виготовлення арахісового масла

Як в Україні відкрити ферму з вирощування устриць

На Рівненщині чоловік винайшов пристрій для збору колорадських жуків

коза

 

, , , переглядів: 184

Останні новини від OGO.ua


Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *