“Слизький бізнес”: ідея для прибуткової справи

07.08.2017

“Слизький бізнес”: ідея для прибуткової справи

 Підприємець Михайло Дем’ян, започаткував у Нижньому Селищі, що на Закарпатті, власний бізнес.  Втілена ідея виявилась прибутковою. На орендованій ділянці площею півгектара разом із колегою він вирощує ескарго – харчових равликів, що популярні на гастрономічному ринку Європи. Це перша в Україні рівликова ферма.

Територію огороджено сіткою заввишки два метри, по периметру викладено спеціальну вологу плівку. А всередині стоїть з півсотні дерев’яних ящиків. Під ними – домівки слимаків, які ведуть нічний спосіб життя. Та все, що відбувається на равликовій фермі, – під пильним оком відеокамер.

Фото: Федір Шандор

“Розводимо равликів гелікс Мюллер – цей вид не такий поширений в Україні, як виноградний, та в нього ніжне, м’яке, ароматне м’ясо. Равликів вирощують й в інших областях України. Ми, проте, перші, хто проводить екскурсії й показує туристам, як працює ферма, – пан Михайло веде до ящика, піднімає дерев’яний дашок, а під ним – сотні крихітних слимаків обліпили зелені стебла трави та годівницю. – Поширена думка, що особливих умов слимаки не потребують. Та в їстівних видів, саме від раціону залежить смак м’яса. Не втішайтеся думкою, що вишукана страва вийде з першого-ліпшого равлика. Щоб м’ясо слимака було ніжним та не гірчило, потрібен щоденний догляд. Равлики люблять простір та вологу. Щоб дізнатися про тонкощі їх розведення, тричі літав на Кіпр, також їздив у країни Балтії. Рік пішов на облаштування ферми та розведення маточного стада. Закупив 10 кілограмів равликів, а ось ці малюки – їхнє потомство. Меню в равликів досить різноманітне. Ділянку засіяв спеціальною травою, насіння купував у Німеччині. А годую їх збалансованою сумішшю. Щодня цим крихіткам потрібно два відра кормів”.

Фото: Федір Шандор

Фото: Федір Шандор

Нині на фермі підростає молодняк. Уже за три місяці цих молюсків подаватимуть у найкращих ресторанах Італії та Франції. Крім збалансованого корму, равликам потрібна волога, для цього на фермі двічі на день запускають систему, що діє за типом туманного зрошення. Дрібні краплі води густим туманом спадають на кожну травинку. Оці дрібні краплі злизують слимачки, так равлик п’є воду. А щоб не спокушати ласих до чужого, ферму стереже охоронець з навченим собакою… Хоч українці до ескарго тільки звикають, багатьом равлики вже припали до смаку. Щоправда, задоволення це не з дешевих. Ресторани та супермаркети закуповують молюсків щонайменше по 950 грн за кілограм. Готова страва із 5 – 6 равликів коштує від 120 гривень, та отого делікатесу там як кіт наплакав, бо подають равликів у мушлі.

 

Фото: Федір Шандор

“Наступного року хочемо вийти на потужність 10 тонн равликів на рік, – каже закарпатець. – У планах ще й збирати равликову ікру, 50-грамова баночка цього делікатесу коштує до 2 тисяч гривень. А на смак вона як чорна ікра. Нині проводимо екскурсію фермою, ще й запрошуємо на дегустацію, яка коштує чи не втричі дешевше, ніж у ресторані. У меню – три страви з равликів: по-бургундськи – з додаванням томатів та часнику, з шафраном та місцевий рецепт – равлики по-закарпатськи. Остання більш смакує туристам, та й ніде у світі такої смакоти більше не скуштуєш. Бо до її складу входить селизький сир, який варять на місцевий сироварні”.

Опубліковано Федіром Шандором 12 липня 2017 р.

Еліна САВИЦЬКА, Експрес

, , , , , переглядів: 573

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *