Парк Шевченка Рівного перетворять на сучасне місце відпочинку (+ФОТО)

03.04.2018

Парк Шевченка Рівного перетворять на сучасне місце відпочинку (+ФОТО)

Сьогодні, 3 квітня, міська влада розповіла про оновлення міського парку та  проект облаштування сенсаційних розкопок.

Як зазначає начальник управління культури та туризму Рівненського міськвиконкому Тарас Максименко, у грудні 2016 року до мера міста Рівного Володимира Хомка звернулися рівняни, які цікавилися, чому у парку Шевченка просідає ґрунт біля фонтану зі скульптурою Богатиря.

– Нашому здивуванню не було меж, коли після розчистки заваленого асфальту ми побачили підземні кімнати. Далі тривала кропітка робота з очищення цієї пам’ятки. До цієї роботи долучилося чимало охочих. Першість тут належить організації “Родовід” та Товариство охорони пам’яток культури й історії. Ми порахували, що близько 189 тисяч гривень забезпечили саме волонтери своєю працею. Роботи над розкопками проводилися без залучення бюджетних коштів. У січні 2017 року, коли ми побачили, що перед нами вимальовується масштабний об’єкт й вирішили, що потрібно подавати проект для отримання гранту. Це рішення було з погодження міського голови. В червні минулого року ми отримали повідомлення, що до другого етапу відбору надійшло триста проектів, серед них був і наш проект облаштування розкопок. Ми особливо не сподівалися перемогти, адже гранти отримає всього два десятки проектів. І два стосується історико-культурної спадщини в Україні. Та у вересні 2017 року ми отримали підтвердження з Брюсселю, що таки отримаємо гроші на наш проект з облаштування розкопок. Далі тривала копітка праця  над документами.  І 29 березня надійшов  з Брюсселю пакет контрактних документів. Під цей проект нам готові надати 443 тисячі євро. Хочу зазначити, що зараз ці підземелля є  історико-культурною пам’яткою місцевого значення, вони зареєстровані у Міністерстві культури. За міські кошти виготовили проекти музифікації та консервації підземель. До створення цих проектів залучили одного із кращих фахівців України у цій галузі Юлія Стріленко. Також хочу відзначити, що велику роль у цьому відіграла підтримка влади міста Рівного, – зазначає начальнк міського управління кульутри та туризму Тарас МАКСИМЕНКО.

 


Місце розкопок оновлять разом з усім міським парком:

 

– Усі роботи проводяться згідно із загальною концепцією перетворень у парку імені Шевченка. До літа планується оновлення естради. Також маємо намір реконструювати фонтани та облаштувати територію, де знаходиться фонтан з фігурою Богатиря. І поступово відбуватимуться інші роботи в міському  парку, який повинен змінитися приблизно за 2-3 роки. Добре, що вдалося натрапити на ці підземні кімнати, адже вдасться їх зберегти для майбутніх поколінь. Представляли кілька проектів облаштування цих розкопок, ми відібрали найбільш оптимальний та доцільний. Це має бути таке місце  тусовки для усіх поколінь —   від малих до великих. Як це було раніше. На мій погляд, це дуже сучасний і креативний архітектурний проект, – розповідає міський голова Рівного Володимир ХОМКО.


Детальніше про накриття архітектурних розкопок присутнім розповів представник архітектурного бюро “Автограф”, фахівці якого і розробили цей архітектурний проект:


– Ми поєднали комплекс  споруд, щоб він гармонійно розташовувався поблизу відомого у Рівному фонтану з фігурою Богатиря. Аби всі рівняни, а не лише відвідувачі музею та квест-кімнат, могли побачити розкопки, ми вирішили застосувати прозоре покриття. Вхід до комплексу розміщуватиметься таким чином, щоб він був зручним для усіх пішоходів та працівників комплексу. Ліворуч від входу розташовуватиметься лекторій під відкритим небом, де теж можуть відбуватися різноманітні масові заходи. Планується, що для тих хто знаходитиметься ззовні, поза межами квест-кімнат, проводитиметься світло-музичне шоу. Хочу відзначити, що для  людей з інвалідністю передбачений пандус. Крім того, у концепції комплексу передбачена підсвітка, яка дозволить розглядати розкопки й увечері. Перед початком облаштування комплексу має пройти процес консервації, який триватиме рік, – говорит архітектор, куратор цього проекту Віктор СІРОЧУК.

Як зазначив Тарас МАКСИМЕНКО, в комплексі розташовуватимуться муль кімнати, де відвідувачі зможуть не лише ознайомитися з історією, але й залучитися до гри, яка передбачає виконання різних завдань.

Олександр ШЕВЧУК

Зображення надані архітектурним бюро «Автограф»

, , , , , , , , , переглядів: 9 961


Кількість коментарів: 3
  1. Чув що підземелля у парку – то залишки давнього монастиря. Також говорять, що під парком таких підземель досить багато.
    Тому виникають запитання…
    Що говорить відвідувачам парку про головну родзинку Рівного – підземелля 10-12 століть?
    Чи правильно влаштовувати на святих руїнах тисячолітнього монастиря місце активних розваг?
    Наскільки такий проект буде сприяти подальшим дослідженням унікальних підземель парку?
    Для чого на руїнах монастиря залишено сталінсько-нквдешний “стоматолог”?
    Дуже сумнівні проектні рішення…

  2. Замість того,щоб зберегти пам’ятку,дбають по ігрища та бізнес.Нічого святого…Все робиться для того,аби людей відволікати від самих себе.Сумно.

  3. Пересічній людині, яка не знайома з засадами формування просторового середовища відповідно до законів краси, але які інтуїтивно відчувають гармонію, та готові сприйняти її відсутність, якщо їм пояснять концепцію задуму архітекторів, хочеться отримати пояснення незрозумілого, на перший погляд, поєднання кітчевого “стоматолога” совєтського періоду, виконаного в стилі соцреалізму, з авангардними (нібито) – а-ля хай-тек, геометричними фігурами усічених конусів? Оскільки, подібного пояснення отримати не вдалось, незважаючи на дискусію у соцмережі, наважусь висловити власне бачення концепції, закладеної у «проект облаштування сенсаційних розкопок». На мою думку, усічені конуси символізують шиї вже замордованих “стоматологом” змій, стилізовані на сучасний штиль? Бо ж, яка ще концепція здатна поєднати реалізм історичного підземелля з міфологічним персонажем, як не свіжо відрубані шиї зміїв, що, очевидно, живуть у підземеллі. Скільки їх ще там може бути, не відомо – “стоматолог” в процесі… Мабуть, за задумом архітекторів архітектурного бюро «Автограф», саме ця таємниця повинна спонукати нас зазирнути до підземелля.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *